Skip to content →

Unge skal væk fra skærmen og tilbage i spejderhytten

Byrådspolitiker Mahad Yusuf peger på foreningslivet, som vejen frem til at reducere psykisk mistrivsel blandt børn og unge, forårsaget af teknologiens konsekvenser.

af Sofie Rønnelund

Mens nogle peger på, at den vigtigste opgave for at reducere psykisk mistrivsel blandt unge, forårsaget af teknologiens konsekvenser, er at forbedre det digitale miljø, peger andre på foreningslivet og spejderklubben, som dér, hvor indsatsen bør sættes ind først. 

I 2020 udkom en rapport fra VIVE: Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som med udgangspunkt i børn og unges trivsel og brug af af digitale medier kunne konkludere, at der ses en sammenhæng mellem psykisk mistrivsel og højt skærmforbrug. 

Senere samme år nedsatte Århus Byråd derfor et opgaveudvalg, som i 2021 udlagde en række anbefalinger til, hvordan vi fremadrettet kan mindske den dårlige psykiske trivsel blandt børn og unge. 

Væk fra skærmen eller forbedring af skærmen?

Èn af de mange anbefalinger handler om at styrke foreningslivet – noget, som også er udvalgets formand Mahad Yussufs (B) personlige mærkesag. Andre anbefalinger tyder dog på, at problematikken også skal udredes i skoleundervisningen.

Men hvad skal komme først? At styrke foreningslivet, eller at styrke det digitale miljø?

Til Red Barnets årlige Trivselsdag, var emnet for 2022 “Sikker på nettet.” I forlængelse udgiver organisationen en artikel, som udtrykker, at digital mistrivsel bør bekæmpes i skoleundervisningen.  

Seniorrådgiver hos Red Barnet, Jon Kristian Lange, peger på, at man starter der, hvor udfordringen er størst. 

“Børn bør selvfølgelig være så fysiske som muligt, men der hvor vi ser den største udfordring er på nettet. I forhold til adfærd er det uden tvivl dér, at vi halter mest,” uddyber Jon Kristian Lange. 

Men Mahad Yussuf ser hellere, at det er de fysiske fællesskaber, som skal styrkes først. 

“I det fysiske rum foregår konflikt og samtale ansigt til ansigt. Den læring man får dér, kan man jo tage med sig, når man er på nettet. Faktisk synes jeg, at man skal lade børn starte i en god gammeldags spejderklub. Det er et type rum, hvor man kan snakke frit og være sig selv, uden at skulle forholde sig til de forskellige krav, der for eksempel er på sociale medier,” fortæller byrådspolitikeren. 

Men er det ikke gammeldags at hive ungerne tilbage i spejderklubben?

Hør Mahad Yussuf svare i videoen her.

Published in Politik